"and certainly, We shall test you with something of fear, hunger, loss of wealth, lives and fruits, but give glad tidings to as-Sabirin (the patient ones)-(surah al-Baqarah: 155)

oh Syafia Humairah!

assalamualaikum..

Selamat menyambut maulidurasul. Baru2 nih kita umat Islam bergembira bersempena dengan keliharan seorng insan yang sgt berjasa kepada semua makhluk dibumi ini. Nabi Muhammad insan kamil yg tlh membawa cahaya dan menjadi suri tauladan yg terbaik kepada seluruh manusia.
Tidak kiralah sama ada 9Rabi' al-awal atau 12Rabi' al-awal (sy lebih memilih 9hb) tetapi yg penting adalah penghayatan dan bagaimana kita nak membuktikan yg kita ni sgt syg kepada baginda. Pd pndpt sy bukanlah perarakan sbg tnda kasih kita kpd nabi tetapi dgn mengamalkan sunnah2 baginda. Sunnah dr hadith2 baginda yg sahih. Mnjadikan diri kita sbg benteng drpada anasir2 jht yg cuba memporak perandakan kesucian dan kemurnian Islam dgn perkara2 baru yg di'brand'kan dgn nama Islam.
Sebagaimana segelintir rkyat Malaysia yg berkomentar bahawa ustaz Nik Abd Aziz bknlah ulama yg sebenar. Berikutan kenyataan beliau tidak menyokong perarakan sempena maulidurasul diadakan.
Pd pndpt sy tanpa perarakan juga majlis maulidurasul tetap sempurna kerana tujuan sebenar majlis sambutan diadakan adalah untuk memperingati baginda Nabi dgn mendengar kisah2 baginda dan menyebar luaskan sunnah2 baginda. Ianya akan dpt melalui ceramah2 bkn dgn perararakn.

Malaysia merupakan negara yg makmur..alhamdulilah..
bebas drpda sebarang paksaan atau sekatan untuk mengamalkan cara hidup ISlam tapi rakyat dinegara ini segan silu untuk mengamalkan cara hdup Islam. Kita jengah seketika kehidupan muslim di Perancis dan di Amerika. Mereka hidup dlm tekanan, tekanan persekitaran, tmpt kerja dn jiran tetangga. Namun mereka masih tetap mahu memperjuangkan hak kehidupan mereka sbg muslim. Justeru kita wajib bersyukur dgn semua nikmat yg telah kita kecapi ini.

Baru ni kita digemparkan dengan kematian seorang kanak-kanak yg malang. Kematiannya Sgt sayu mendengar berita tersebut. Apa salah kanak-kanak tersebut sehinga sanggup didera, ditendang, dicucuh dgn api rokok!
Sampai bila fikiran umat Islam akan menjadi matang dgn mencontohi sifat penyayang baginda. Sehinggakan dimedan peperangan baginda berpesan kepada tenteranya agar tidak disakiti kanak2, perempuan, org tua, rumah ibadah dan tumbuhan. Tetapi cuba lihat keadaan kita skrg, miskin dgn sifat kasih syg. Lebih memeranjatkan yg mendera adalah teman lelaki ibunya! Bukan bapanya! malah telah mendapat seorang anak yg tidak sah taraf hasil perkongsian hdup secara haram selama 6tahun! Sgt memilukan..

akhirnya marilah sama-sama kita renungkan sebuah hadith qudsi- "Wahai hamba2Ku, sesungguhnya Aku telah mengharamkan diriKu dari berbuat zalim dan Aku juga telah mengharamkannya kepadamu, oleh kerana itu janganlah kamu saling berlaku zalim" (riwayat muslim)
dilaporkan disebabkan penderaan.

0 comments:


 

Blog Template by Adam Every. Sponsored by Business Web Hosting Reviews