"and certainly, We shall test you with something of fear, hunger, loss of wealth, lives and fruits, but give glad tidings to as-Sabirin (the patient ones)-(surah al-Baqarah: 155)

penahanan..

sy sebagai rakyat malaysia menyatakan sokongan terhadap Dr Asri Zainul Abidin..
sememangnya mengikut akta memerlukan pentauliahan untuk berceramah.. tp dr aspek pentauliahan itu sendiri mengapa tidak dimudahkan demi untuk kebaikan Islam sejagat.. bukan kah satu perkara yang tersangat lah baik bg mana2 pendakwah yang mahu berdakwah mengenai agama Islam.. mengapa harus dikongkong.. mengapa harus disekat.. walhal Dr Asri sendiri adalah pensyarah bahkan mempunyai pelajar2 master dan PhD untuk diselia.. jika beliau dipertikai bermakna anak seliaannya juga perlu di 'ajar semula' dan mana2 pelajar juga perlu mengulang pelajaran yg pernah diajarnya.. ini tidak mgkn..

disarankan agar kelak mana2 pendakwah yg berceramah di dlm 'kwsn' JAIS atau mana2 'kwsn' Jabatan Agama negeri lain tidaklah perlu diserbu dan ditangkap seolah2 ingin menyerbu rumah penjahat.. apa kata dibuat dgn cara baik pentauliahan tersebut dgn cara memanggil mana2 penceramah yg telah dikenal pasti berceramah tanpa 'tauliah' atau beri tauliah atau kelepasan kepada mana2 individu yg telah tersebar keilmuannya.. ini merupakan tindakan yg bijak bg menyebarkan dakwah islamiyah dan membanteras salah sangka masyarakat bkn Islam terhadap Islam yg seolah2 Jabatan Agama tidak 'berkawan' dgn penceramah agama.. ini sangkaan negatif yg kita xboleh elakkan jika perkara sebegini diteruskan.. juga boleh diseragamkan pentauliahan tersebut agar valid untuk seluruh negara..

0 comments:


 

Blog Template by Adam Every. Sponsored by Business Web Hosting Reviews